söndag 17 april 2011

Äkta vara

Jag är övertygad om att mycket av den mat vi har idag inte är så nyttig framförallt för hjärnan. Nu tänker jag mest på e-ämnen och natriumglutamat, men till viss del även socker.

I hjärnan har vi ett gassystem (glutamat) och ett bromssystem (GABA). Dessa samverkar med varann och reglerar sig så att de ligger i samma nivå. Om man t.ex. dricker alkohol ökar man GABA, man ökar sin känsla av lugn och ro. Priset man betalar där är att även glutamat höjs vilket skapar t.ex. lättväckt stresspåslag för den som druckit alkohol en tid och slutar. Barn och tonåringars hjärnor är under utveckling, vad händer när de får mat som är fullspäckad med natriumglutamat? Konsekvenser på kort sikt och konsekvenser på lång sikt?

Även socker går på belöningssystemet i hjärnan, jag blir så skeptisk till varför t.ex. färdigpanerade torskfiléer behöver innehålla socker...?

Igår hade vi släktkalas för vår nyblivna 12-åring.  Jag bakade glutenfritt, mjölkfritt, sockerreducerat och utan e-ämnen! Det var faktiskt inte ett dugg krångligt! Jag ser det som en kul utmaning att hitta nya recept! Här kommer ett kanonrecept på en glutenfri kaka:

100 g  mjölkfritt margarin
300 g  70% mörk choklad
4  ägg
1/2 dl fruktsocker
1 krm salt
valnötter

Smält smöret och blanda i chokladen. Vispa äggulor, socker och salt. Rör ned det i chokladsmeten. Vispa äggvitorna till skum och vänd ner dem. Häll smeten i en smord form, ca 23 cm i diameter. Grädda på 175 grader i mitten av ugnen ca 15 min. Servera med grädde!


2 kommentarer:

  1. Supercoolt! Och det är ju så - det går lättare än man tror när man börjar kolla upp alternativen. Vackert också :)

    SvaraRadera